LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] woekerpolis

Bespreek hier de ontwikkelingen in de woekerpolis-affaire
majanne
Berichten: 2
Lid geworden op: 11 mar 2008 21:17

woekerpolis

Ongelezen bericht door majanne »

Wij hebben een levensverzekering vanaf 2003 (product; participatie sparen) bij Reaal verzekeringen. We doen elk jaar een inleg van € 613.00. Hierover betalen we € 120.00 poliskosten en € 150.94 inhoudingen (staat niet vermeld waarvoor dit bestemd is).
dit is 44% van de inleg. Is dit terecht en wat moeten we hieraan doen

groetjes Majanne

HAMSTEG
Berichten: 62
Lid geworden op: 05 mar 2008 19:40

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door HAMSTEG »

Eerst maar even de verschrikkelijke mededeling, in basis is het is je eigen schuld. Je hebt een contract / polis getekend met rechten en plichten.

MAAR

De voorlichting over de rechten is aan de magere en misleidende kant geweest. Daarover lopen nu discussies middels stichtingen als Woekerpolis en Verliespolis.

Over dit alles heen heeft de commissie Wabeke een generiek voorstel gedaan om van alle individuele rechtszaken af te kopen. Dit voorstel lijkt echter behoorlijk in het voordeel van de verzekeraars weg te komen en de uitkomst is nog lang niet zeker. Ik gok zo dat de consumentenorganisaties dit niet zonder slag of stoot gaan accepteren.


Is jouw polis een woekerpolis? Dat hangt af van de verhaaltjes en foldertjes die jij gelezen hebt bij aanschaf van het product. Zijn de kosten vooraf duidelijk geweest, dan mogen deze kosten wel 80% bedragen, je hebt een eigen verantwoording bij afsluiten van de polis. Haal jij de voorgespiegelde rendementen niet doordat de kosten onevenredig hoog zijn en de opbouw van die kosten niet duidelijk was (of verstopt in wollige en conflicterende taal), dan lijkt het een woekerpolis te zijn.

majanne
Berichten: 2
Lid geworden op: 11 mar 2008 21:17

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door majanne »

zoals eerder vermeldt betalen wij elk jaar € 613,00. Zouden we niet beter kunnen proberen dit bedrag te verlagen of helemaal te stoppen met storten. Wanneer we niet bij storten blijven dan de kosten gelijk of bouwt ons opgebouwd vermogen zo af.

majanne

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door kweenie »

Het grootste deel van de kosten is waarschijnlijk onafhankelijk van of/hoeveel je stort. Daar wordt wel een bepaald percentage van ingehouden, maar dat zal waarschijnlijk hoogstend een paar tientjes zijn. De meeste kosten blijven dus doorlopen, of je nu wel of niet inlegt.

HAMSTEG
Berichten: 62
Lid geworden op: 05 mar 2008 19:40

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door HAMSTEG »

Ondanks dat je nu verlies draait zou ik adviseren even dit jaar nog zeker af te wachten. Het stopzetten van een polis resulteert in de onmiddellijke verrekening van eerste kosten en onderverzekeringskosten. Als je pech hebt hou je bijna niets over!

Wacht even wat er dit jaar gebeurt, we hebben nu toch al pijn geleden, daar kan nog wel een paar maanden bij. Er zijn namelijk twee dingen die spelen:

1. Consumenten organisaties zullen rechtszaken tegen de individuele banken aanspannen want de Wabeke aanbeveling is gewoon afkopen van pure diefstal. Procederen over een reeds stopgezette polis is een lijdensweg.

2. Dit jaar zal de regering waarschijnlijk besluiten dat banken ook (rente)producten als pensioenverzekering mogen aanmerken waardoor de belastingvoordelen ook via de bank te halen zijn en het alleenrecht van de verzekeraars daardoor opengebroken wordt. Een spaarrekening van 4,5% die onder de lijfrente regeling valt zal je waarschijnlijk veel meer opleveren als wat de verzekeraars ons nu met hun producten beloven maar niet behalen.


Omgekeerd wacht niet te lang maar hak de knoop ook een keer door. De grote bedragen worden behaald door rente-op-rente. Elk jaar uitstel betekent minder geld tegen de tijd dat je het nodig bent.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door kweenie »

Over het tweede punt, dat banksparen is al door de kamer heen en er worden door banken al spaarproducten voor pensioenvoorziening aangeboden met de zelfde (belasting)voordelen. Deze blijken in de praktijk ook redelijk veel kosten met zich mee te brengen, juist omdat er ook door de bank dan bepaalde voorwaarden en zekerheden moeten worden ingebouwd.

HAMSTEG
Berichten: 62
Lid geworden op: 05 mar 2008 19:40

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door HAMSTEG »

Zolang alles openlijk is heb ik geen problemen met bepaalde kosten. Ik verwacht natuurlijk we resultaat met een maxiamale inspanningsverplichting.

harry77
Berichten: 46
Lid geworden op: 11 sep 2005 10:56

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door harry77 »

Is dit terecht en wat moeten we hieraan doen

groetjes Majanne

Dat weet je zelf toch wel Marjanne!! Staat dagelijks in kranten, enz.,..................... je dumpt geld in de sloot en jij vraagt: wat moeten we hieraan doen..........

BasO
Berichten: 144
Lid geworden op: 17 feb 2008 17:49

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door BasO »

De vezekeraars beloofden een hoger rendement dan met sparen.
Wat je kan doen staat in het AD: Lees hier verder

Gesloten